Jika benar Kerajaan PAS Kelantan ikhlas memperjuangkan hak Kelantan, mereka sepatutnya menfailkan permohonan untuk membatalkan perjanjian suratcara antara Kerajaan Negeri Kelantan dengan PETRONAS pada 9 Mei 1975. Isu pembatalan suratcara ini perlu dibawa ke mahkamah dan bukan ke pentas ceramah.

Di atas pentas ceramah, pihak yang menuntut apa yang kononnya ‘hak’ rakyat Kelantan sering melaungkan bahawa,

(i)             Kita akan batalkan perjanjian ini.

(ii)            Kita akan lantik syarikat minyak dan gas untuk operasi carigali di Kelantan.

(iii)           Kita akan daratkan semuanya di Kelantan.

(iv)          Kelantan akan jadi kaya raya.

Bercakap di pentas ceramah memang sedap. Lebih sedap bila orang yang mendengarnya tidak tahu apa melainkan rasa hangat terbakar oleh sentimen yang dilaungkan oleh penceramah. Tetapi sekadar bercakap di pentas ceramah tidak membawa satu sen pun kepada Kerajaan Negeri Kelantan. Yang dapat hanya undi. Itu sebenarnya yang mereka mahu.

Penduduk Kelantan harus sedar, apa yang mereka dengar itu hanya mainan ilusi semata-mata. Hakikatnya, mereka telah ditipu.

Peta sebenar aktiviti minyak dan gas di luar perairan Kelantan. Tiada telaga yang ditemui dalam lingkungan 3 batu nautika.

Jika Kerajaan PAS Kelantan memohon membatalkan perjanjian suratcara 1975, saya akan menyokong.. Ataupun lebih baik, kedua-dua pihak iaitu Kerajaan PAS Kelantan dan PETRONAS bersetuju membatalkan perjanjian yang ‘tidak boleh dibatalkan’ itu.

Apa yang ramai tidak tahu ialah, sama ada perjanjian itu dibatalkan atau tidak, ia tidak memberi kesan satu sen pun kepada Negeri Kelantan ataupun rakyat Kelantan. Individu-individu tertentu di dalam PAS Kelantan tahu sangat hal ini tetapi terus mahu mengelirukan rakyat.

Walaupun tanpa wujudnya perjanjian tersebut, Kerajaan Kelantan tidak akan dapat menjalankan operasi carigali dan eksploitasi minyak dan gas mereka sendiri. Ini kerana Akta 144 Akta Kemajuan Petroleum 1974 meletak hak eksklusif kepada PETRONAS sahaja sebagai pihak berkuasa berhubung segala hal berkaitan dengan operasi minyak dan gas di dalam Negara Malaysia.

Sebelum wujudnya Akta 144 ini, telah wujud sebuah akta bernama Akta 95, Akta Perlombongan Petroleum 1966 yang begitu jelas menyatakan bahawa hak sesebuah negeri ialah hanya segala tanah di daratan sahaja. Tanah di daratan didefinisikan mengikut akta ini sebagai ‘termasuk pantai pesisir dan kawasan bawah laut di bawah perairan wilayah negeri. Perairan wilayah negeri ialah lebarnya 3 batu nautika takat air surut.

Perkara 4 (3) akta tersebut menjelaskan pihak berkuasa petroleum ialah;

(a)  Kawasan di daratan ialah Raja atau YDP Negeri.

(b) Kawasan luar pantai ialah Yang di-Pertuan Agong.

Oleh yang demikian, sebelum wujudnya Akta Kemajuan Petroleum 1974 lagi sudah jelas bahawa hak Kerajaan Negeri Kelantan hanyalah kawasan pantai tidak lebih dari 3 batu nautika dari darat.

Bahkan sejarah moden juga jelas menunjukkan bahawa Kelantan sendiri sebelum menyertai Persekutuan Tanah Melayu pada 1 Februari 1948 tidak berupaya menentukan urusan diplomatiknya sendiri dan masih dibawah naungan Raja Siam dan kemudiannya Raja Inggeris dan Maharaja Jepun. Segala hal ehwal antarabangsa yang melibatkan kedaulatannya termasuk menjalin hubungan dengan wilayah luar dipengaruhi oleh kuasa asing dan bukan Kerajaan Kelantan sendiri. Jadi dalam sejarah moden jelas bahawa pengaruh penguasaan Kerajaan Kelantan sebelum menyertai Persekutuan Tanah Melayu juga tidak lebih dari 3 batu nautika.

Cerdik pandai di dalam Kerajaan PAS Kelantan faham bahawa keluasan kawasan pantai negeri adalah berdasarkan peruntukan di dalam Kanun Tanah Negara 1965 (KTN). Sempadan dan kawasan yang menjadi hak negeri seperti digariskan dalam KTN ini ialah meliputi kawasan tanah dan perairan yang dihadkan kepada had perairan wilayah. Had perairan wilayah di rujuk kepada seksyen 4 (2) Ordinan Darurat 1969 dan sekarang diganti oleh Akta Laut Wilayah 2012 yang menjelaskan had perairan wilayah negeri ialah tidak lebar dari 3 batu nautika.

Bahkan secara semulajadi keluasan tanah Kelantan semakin mengecil akibat hakisan pantai. Jadi jarak 3 batu nautika pada 1975 dahulu kini semakin ke daratan.

Kesimpulannya, pemikiran penduduk Kelantan telah diracun menyebabkan mereka fikir sesuatu yang bukan hak mereka adalah hak mereka. Ini adalah salah. Bahkan dari sudut agama Islam juga adalah tidak betul. Islam tidak benarkan kita menipu apa lagi menuntut benda yang bukan hak kita.