Update 1:25PM

PM BERSETUJU!

KUALA LUMPUR: Kerajaan bersetuju menubuhkan sebuah Jawatankuasa Khas yang akan mengkaji secara adil dan telus berhubung isu bayaran tunai daripada hasil petroleum kepada negeri-negeri di Pantai Timur Semenanjung Malaysia.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Jawatankuasa Khas itu akan dipengerusikan oleh bekas Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad dan akan dianggotai oleh pakar undang-undang dari dalam dan luar negara, wakil dari kerajaan negeri Pahang, Kelantan dan Terengganu yang diperkenan Sultan negeri-negeri berkenaan.

“Jawatankuasa Khas ini akan membuat satu kajian menyeluruh dalam tempoh masa enam bulan dari tarikh penubuhannya dengan mengambil kira semua aspek tuntutan dan akan membuat syor yang sesuai kepada kerajaan persekutuan,” kata Najib dalam satu kenyataan di sini, Sabtu.

Beliau berkata Jawatankuasa Khas itu akan membuat kajian berhubung mengenal pasti negeri-negeri yang layak menerima bayaran tunai daripada hasil petroleum di Pantai Timur Semenanjung Malaysia.

“Jawatankuasa Khas itu juga akan menentukan kaedah serta jumlah pembayaran bayaran tunai tersebut kepada negeri-negeri berkenaan,” katanya.

Beliau turut berkata, semenjak enam bulan lepas, beberapa perbincangan dalaman dibuat berhubung isu bayaran tunai daripada hasil petroleum dan sehubungan itu kerajaan bersetuju untuk menubuhkan Jawatankuasa Khas tersebut.

Najib berkata dengan penubuhan Jawatankuasa Khas itu, kerajaan persekutuan berharap isu-isu yang dibangkitkan oleh kerajaan-kerajaan negeri di Pantai Timur Semenanjung akan dapat diselesaikan secara adil, telus dan saksama.

Beliau berkata berdasarkan Perjanjian di antara kerajaan negeri Kelantan dengan Petronas mengenai pembayaran mengikut Seksyen 4 Akta Kemajuan Petroliam 1974 yang dibuat pada 9 Mei 1975, Petronas hendaklah membayar wang tunai kepada kerajaan negeri secara bayaran tahunan sebanyak yang setara dengan lima peratus dari nilai petroleum yang didapati dan diperoleh di Kelantan.

“Kerajaan Persekutuan mengambil pendirian bahawa dari segi perundangan, Kelantan hanya mempunyai hak untuk menuntut bayaran tunai daripada hasil petroleum yang dihasilkan dalam perairan negeri tersebut iaitu kawasan yang terletak tidak melebihi tiga batu nautika dari pesisir pantai negeri.

“Pada masa ini, tiada pengeluaran petroleum dilakukan dalam kawasan perairan negeri Kelantan. Oleh itu, dari segi perundangan, kerajaan negeri Kelantan tidak layak untuk menuntut bayaran tunai daripada hasil petroleum,” katanya.

Najib berkata kerajaan persekutuan sentiasa meletakkan keutamaan kepada kehendak rakyat dengan membuka pintu rundingan tetapi pada waktu yang sama tidak boleh membelakangkan perundangan negara.– BERNAMA

Walaupun Nik Aziz tidak mendedahkan isi kandungan itu, tetapi beliau ternyata amat gembira dengan usaha yang diterajui antara lainnya oleh Dato’ Sri Mustapa Mohamed yang mengepalai rundingan berterusan supaya Kerajaan Pusat menilai semula Tuntutan Kerajaan Kelantan demi kepentingan penduduk Kelantan khasnya dan penduduk di wilayah Pantai Timur amnya.Menteri Besar Kelantan YAB Tuan Guru Dato’ Bentara Setia Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat subuh tadi mengesahkan telah menerima surat daripada YAB Perdana Menteri berhubung tuntutan royalti minyak Kelantan.

“Surat ni diterima oleh Setiausaha Sulit saya, Encik Rosdi (Mohamad). Tetapi kerana hari cuti, dia baru bagi kepada saya,” kata MB Kelantan seperti yang dilaporkan di HarakahDaily.

Nik Aziz memaklumkan bahawa beliau akan mengadap KDYMM Al Sultan Kelantan bagi mendapat perkenan Tuanku sebelum menghantar wakil untuk berunding.

Nik Aziz juga menyebut istilah yang digunakan bukannya royalti tetapi istilah yang dipakai ialah ‘Bayaran Tunai’. Ini menunjukkan pendirian konsisten Kerajaan Persekutuan bahawa Kelantan tidak layak untuk menerima pembayaran royalti seperti yang terkandung dalam perjanjian suratcaranya dengan PETRONAS bertarikh 9 Mei 1975, sebaliknya seperti negeri Terengganu, pemberian Kerajaan Pusat adalah berdasarkan prinsip mahu menjana ekonomi negeri dan membasmi kemiskinan.

PAS Kelantan telah mula membuat tuntutan royalti berdasarkan suratcara 1975 Kerajaan Negeri Kelantan dengan PETRONAS bagaimanapun ianya tidak berhasil kerana peruntukan perundangan yang jelas menidakkan hak Kelantan. Menyedari bahawa Kelantan tiada hak dari segi perundangan, YB Dato’ Mustapa Mohamed, Menteri Perdagangan Industri dan Antarabangsa yang juga wakil tunggal Kelantan di dalam Kabinet Malaysia telah berusaha dengan mengambil pendekatan berunding dan berhemah. Alhamdullillah hari ini ia menampakkan hasilnya.

Walaupun intipati surat PM kepada MB Kelantan itu masih belum diketahui dengan jelas, namun begitu berdasarkan kegembiraan MB Kelantan itu, penduduk negeri Kelantan keseluruhannya boleh merasa yakin bahawa kemelut ini akhirnya menampakkan titik penyelesaian.

Pujian harus diberikan kepada anak-anak muda Kelantan, termasuklah pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan yang mesra PAS kerana terus menerus menghidupkan isu ini walaupun menerusi kaedah yang kurang sesuai.

Seperti kata Nik Aziz, ‘sedikit sebanyak ini adalah berkat doa rakyat Kelantan termasuk 40 ulama yang pergi ke Mekah sebelum ini untuk bermunajat kepada Allah agar (isu ini) diselesaikan segera’

Diharap tidak ada pihak yang akan mengecilkan peranan sesiapa sekalipun di dalam soal ini. Semua penduduk Kelantan patut merasa gembira dan bersyukur. Ini adalah masa untuk penduduk Kelantan bersatu dan bersyukur. Ini adalah kejayaan semua.