PAS semakin terjerat dengan DAP dan Anwar Ibrahim. PAS sedar agenda Islam yang menjadi teras kepada parti politik itu semakin luntur dan semakin mendapat tempat duduk belakang di dalam Pakatan Rakyat. Bila bercakap soal Islam, PAS tidak lagi perlu menjawab kepada Allah S.W.T tetapi kepada Karpal Singh dan juga kepada Lim Bersaudara.

Pimpinan PAS mampu tidur lena kerana Karpal Singh ada untuk memastikan bagaimana PAS mahu menegakkan Islam.

Masyarakat Melayu yang mengikut perlembagaan Malaysia adalah beragama Islam sudah lama menyedari beralihnya kiblat PAS dari Baitulah ke Georgetown sejak selepas pilihanraya umum 2008. Jika ada pun segelintir pimpinan PAS yang masih berkiblatkan Baitulah, mereka terpaksa melakukannya secara senyap-senyap kerana takut ditimpa bencana dari DAP dan Anwar Ibrahim.

Nik Aziz akhirnya menjilat air liur yang diludahkannya dengan kenyataan yang semakin membuktikan ketidakwarasannya. Sekarang Nik Aziz mendakwa bahawa perkataan ‘Kebangsaan’ perlu digugurkan daripada nama UMNO jika mahu menyaksikan kejayaan muzakarah ini.

Kedangkalan Nik Aziz menjadi-jadi lewat kini. Kebangsaan dalam nama UMNO itu bukan bermaksud nasionalisme tetapi meletakan UMNO sebagai sebuah parti politik peringkat nasional (kebangsaan). Dan UMNO tidak perlu meletakan Islam ke dalam nama parti itu kerana, ia sudah ada nama Melayu disitu. Dan Melayu itu jika ditafsirkan dalam konteks perlembagaan persekutuan sudah jelas bahawa semestinya Islam. Jadi orang-orang beragama Islam di peringkat nasional atau dalam konteks Malaysia ialah disebut Melayu. Kalau Lim Guan Eng masuk Islam pun, kita akan kata dah masuk Melayu.

Apa yang Nik Aziz tidak sedar selama ini, dengan meletakkan nama Melayu pada parti berbanding dengan nama Islam, secara langsung tingginya agama Islam itu dan bagaimana usaha untuk tidak menjadikan kelemahan kita sebagai manusia dilihat sebagai kelemahan agama suci ini.

Nik Aziz seterusnya mahu UMNO menerima parti-parti komponen lain didalam Pakatan Rakyat sebagai syarat muzakarah. Terima dalam konteks apa? Nik Aziz tidak pula meletak syarat kepada DAP dan Anwar Ibrahim untuk menerima UMNO.

DAP dan Anwar Ibrahim adalah beban PAS bukan bebanan UMNO atau Barisan Nasional. DAP dan Anwar Ibrahim jelas sekali tidak berminat untuk melihat Islam berkembang pesat, itulah sebabnya PAS akhirnya merasa sedar akan keperluan bermuzakarah dengan UMNO sebelum datangya pilihanraya umum yang akan menjelang.

Anwar Ibrahim, wira Islam pimpinan PAS.

PAS tiba-tiba berbicara semula sebab muzakarah kerana Nik Aziz akhirnya sedar bahawa kewujudan Pakatan Rakyat adalah satu ancaman kepada orang-orang Islam di Malaysia yang diikat dengan nama Melayu.

Tetapi jangan salah faham. Tujuan Nik Aziz beria-ria pula untuk bermuzakarah bukanlah untuk menyelesaikan masalah Melayu akibat perpecahan politik tetapi menyelamatkan PAS akibat kedangkalannya memecah belahkan Melayu selama ini menerusi Pakatan Rakyat.

Bagaimanapun, tidak seperti PAS, majoriti kita orang Melayu mengamalkan Islam sebagai cara hidup dan bukan seperti PAS yang mengamalkan Islam sebagai alat mendapat kuasa. Oleh itu, selaras dengan amalan Islam sebenar, kita sentiasa berprasangka baik terhadap sesama Melayu. Terbalik dengan PAS yang asyik berprasangka buruk kepada orang Melayu yang bukan penyokongnya.

Oleh itu, kita menerima tawaran bermuzakarah ini dengan semangat yang amat positif walau kita sedar bahawa PAS tiba-tiba membuka pintu muzakarah kerana ideologi matlamat menghalalkan cara dalam PAS. Kita tahu Nik Aziz menggunakan angin muzakarah ini untuk mendapat ruang bagi memburuk-burukan UMNO sebelum pilihanraya tetapi sebagai orang Islam, kita akan terus berdoa yang baik-baik sesama Islam dan semoga, disebalik berbakul-bakul maki hamun Nik Aziz terhadap UMNO, ada sepatah dua bicara UMNO yang dapat membuka pintu hati Nik Aziz ke arah Islam yang sebenar, yang lebih tinggi dari semata-mata bertujuan mendapat kuasa.