Apakah kejayaan cemerlang bolasepak tanah air sejak presiden sekarang sekian lama memegang jawatan presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM)?

Lama sungguh presiden sekarang menjadi presiden sehingga ada generasi peminat bolasepak tanahair tidak pernah kenal presiden FAM yang lain. Sekurang-kurangnya generasi seperti saya kenal juga Tan Sri Hamzah Abu Samah dan ingat juga kejayaan FAM melahirkan kesebelasan utama pasukan bolasepak Malaysia di dalam serba kekurangan tetapi dengan kejayaan-kejayaan cemerlang?

Berapa kalikah pasukan bolasepak kebangsaan berjaya beraksi di Sukan Olimpik sejak dibawah presiden sekarang?

Apakah gol usang ini lebih banyak mencipta kenangan manis kepada peminat bola dari kepimpinan FAM sekarang?

Mungkin ada mahu berkata bahawa di bawah presiden sekarang, FAM berjaya membawa liga bolasepak Malaysia ke peringkat profesional. Apakah hasilnya sejak liga bolasepak Malaysia mencecah ke tahap profesional? Hasil yang saya boleh ingat ialah meningkatnya rasuah dikalangan pemain dan pegawai. Sehingga pada satu ketika semua pemain bolasepak ternama negara layak mewakili pasukan Penjara Malaysia dan tidak ramai juga yang masih boleh mewakili kelab rekreasi bekas banduan Malaysia.

Ada juga yang mahu berkata bahawa kepimpinan FAM sekarang berjaya membawa nama Malaysia ke peringkat antarabangsa dan kepimpinannya disegani dunia. Apa hasilnya kepada mutu bolasepak Malaysia? Langsung tidak ada pun.

Sejak hampir tiga puluh tahun kebelakangan ini, seingat saya sering lahir barisan kepimpinan bolasepak negeri yang berjaya membawa pasukan negeri-negeri berkenaan dari sebuah pasukan belasahan kepada pasukan yang mencipta gelombang luar biasa.

Saya masih ingat bagaimana dibawah kepimpinan Datuk Paduka Ahmad Basri Akil, bila musim bolasepak, hampir semua tiang di Bandar Alor Setar bertukar warna kepada hijau kuning. Allahyarham yang memimpin pasukan Bolasepak Kedah berjaya membawa pasukan bolasepak Kedah ke persada kebanggaan bolasepak tanahair.

Ramai juga tidak lupa dengan Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar bila pasukan bolasepak Perak dibawah kepimpinannya menjadi pasukan yang paling lincah hingga beberapa kali Stadium Merdeka digegarkan dengan teriakan ‘kejor yeop kejor’ bukan sahaja oleh anak-anak Kedah, tetapi juga oleh anak Kelantan seperti saya yang tertarik dengan barisan ‘Kinta Express’ yang amat lincah ketika itu.

Apakah yang terjadi kepada mereka selepas itu? Raja Ahmad Zainuddin digantung tiga tahun pada 1991. Allahyarham Ahmad Basri pula terpaksa menjalani pergantunggan sebanyak 2 pusingan, iaitu selama 4 tahun pada 2001 dan setahun pada 2006.

Apakah persamaan dua tokoh ini dengan Tan Sri Annuar Musa? Banyak. Apakah persamaan Tan Sri Annuar Musa dan dua tokoh sebelumnya dengan presiden FAM dari segi kejayaan? Tepuk dada tanya selera.

Setelah Raja Ahmad Zainuddin dan Ahmad Basri dikorbankan kerana kesalahan mengkritik FAM, apakah kejayaan yang dicapai oleh FAM? Presiden FAM mungkin boleh melaporkan kepada rakyat apakah kejayaan terhadap mutu bolasepak kebangsaan sejak pengkritik kepada FAM dihapuskan?

Tan Sri Annuar Musa mungkin mendakwa ada pihak cuba meracun presiden untuk mengambil tindakan terhadapnya. Raja Ahmad dan Ahmad Basri pula mungkin sebenarnya menerima nasib malang kerana membela pihak yang perlu dibela. Ini membawa kita kepada peristiwa zaman istana Melaka dahulukala.

Hang Tuah didakwa difitnah tetapi akur dengan keputusan itu. Hang Jebat pula bangkit kerana membela ketidakadilan dan tindakan membabi buta tahta Melaka. Apapun watak mereka, Hang Tuah atau Hang Jebat, yang penting kita semua tahu kesudahannya. Kita tahu apa terjadi kepada Tamadun Melaka ketika itu. Kita juga tahu dimana puncanya.

Sudah masanya kita berdepan dengan masalah sebenar. Sudah masanya kita sebagai peminat sukan bolasepak, sebuah sukan rakyat perlu lebih prihatin menyelesaikan masalah ini. Kita tidak bercakap mengenai sukan Polo atau lain-lain sukan elitis. Bolasepak adalah sukan rakyat.

Ini bukan soal masa depan Tan Sri Annuar Musa dan bukan pula sekadar soal masa depan bolasepak negeri-negeri yang tiba-tiba bangkit menjadi juara. Ini soal nasional. Tanya diri kita peminat sukan rakyat ini apakah KPI presiden yang sudah berzaman memerintah persatuan bolasepak kita ini.