Ramai di antara kita telah menaiki bahtera tersebut. Belayar jauh mengharungi badai dan gelombang demi atas kepercayaan yang telah ditanam di dalam benak pemikiran kita. Di dalam menempuh berbagai cabaran itu, ramai juga yang terkorban.

Tiba-tiba baru kita sedari, nakhoda bahtera yang ada dikalangan kita naiki itu, sebenarnya tidak turut serta di dalam pelayaran tersebut. Habis siapa yang asyik mengemudi bahtera itu?

Itulah dia nasib ‘Negara Islam PAS’. Berkurun lamanya Parti Islam SeMalaysia terpekik terlolong memperjuangan penubuhan sebuah Negara Islam dan mengkafirkan negara sekular. Kita yang ikut serta di dalam perjuangan itu dijanjikan syurga di akhirat kelak.

Apa akan jadi kepada mereka yang selama sudah berkurun lamanya percaya bahawa bahtera yang mereka naiki itu ialah bahtera menuju ke arah penubuhan sebuah Negara Islam adalah tidak benar. Di dalam al Quran tiada Negara Islam kata nakhoda bahtera itu yang kini bersiap-siap untuk menaiki roket ke Negara Berkebajikan.

Negara Berkebajikan yang akan di tubuhkan bersama DAP dan PKR itu bukankah akan jadi sebuah negara sekular?

Apa itu Negara Sekular? Ringkas dan mudah, Negara Sekular ialah yang tidak memberi keutamaan kepada mana-mana agama. Negara Sekular tidak mempunyai agama rasmi. (rujuk di sini).

Apakah PAS akan mendukung sekularisme di dalam menubuhkan Negara Berkebajikan?

Atau PAS menerima bahawa ‘Agama Islam sebagai Agama Persekutuan’ seperti yang terdapat di dalam Perlembagaan Persekutuan yang selama ini sudah cukup? Kalau cukup, apakah ini bererti PAS akhirnya mengakui bahawa Perlembagaan yang dipengaruhi oleh tokoh-tokoh Penjajah Inggeris, UMNO, MCA dan MIC itu sebenarnya bukanlah kafir?

Pada 1981, Nakhoda itu, Ustaz Hadi Awang mengeluarkan amanatnya,

‘Kita menentang UMNO, bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah. Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka. 

Percayalah saudara-saudara sekelian,

Perjuangan kita adalah jihad, ucapan kita adalah jihad, derma kita adalah jihad. Bergantunglah kita kepada Allah dengan (menghadapi) puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid. Mati kita adalah Islam. Kita tidak perlu masuk Buddha, Kita tidak perlu masuk Hindu, Kita tidak perlu masuk Kristian, Tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan ‘politik suku, agama suku’.’

Kita menjadi kafir kerana mengamalkan politik suku agama suku! Adakah Negara Berkebajikan itu tidak akan membuat Ustaz Hadi dan kabinet PASnya menjadi kafir kerana mengasingkan politik dan agama.

Bagaimana dengan mereka yang terpedaya dengan laungan amanat Hadi dan terkorban di dalam proses untuk menubuhkan Negara Islam yang bertahun-tahun menjadi intipati perjuangan PAS.

Bagaimana dengan Allahyarham Ibrahim Libya dan korban Memali? Tidakkah PAS hari ini harus memohon maaf kepada anak cucuk korban Memali kerana telah memperdayakan mereka tentang Negara Islam.

Bagaimana dengan hubungan kekeluargaan yang terputus dan adik beradik, suami dan isteri, ayah dan anak yang tidak bertegur sapa sehingga ke akhir hayat mereka kerana dakyah ‘penubuhan Negara Islam PAS’.

Bagaimana dengan jemaah yang menghina dan menduakan Imam mereka? Bagaimana dengan ikatan kejiranan yang terputus hingga jemputan kenduri kendara menjadi begitu sukar untuk dipenuhi kerana pihak yang menjemput bukan pejuang ‘penubuhan Negara Islam PAS’.

Penjelasan Ustaz Hadi bahawa di dalam al Quran tidak ada menyebut tentang Negara Islam bagi membetulkan semula aqidah perjuangan PAS hanya mengiyakan tuduhan banyak pihak terhadap kesesatan didalam PAS.

Hari ini PAS tidak perlu membazirkan masa menjelaskan apa itu Negara Berkebajikan. Kita semua tahu, ‘Negara Berkebajikan’ ialah aqidah baru PAS supaya mereka tidak perlu melangkah mayat Karpal Singh.

‘Negara Berkebajikan’ ialah pengakuan bahawa PAS sebenarnya lemah. Tetapi kerana nafsu mahu menjadi pemerintah begitu membuak-buak, PAS rela menolak aqidah asalnya kerana untuk memuaskan nafsu mereka, ia hanya boleh tercapai dengan bersama DAP dan PKR. Kedua-dua, DAP dan PKR pula mahu menubuhkan sebuah negara sekular sepenuhnya.

Oleh yang demikian, saranan supaya PAS menggugurkan perkataan Islam dari nama parti tersebut adalah amat wajar. Apatah lagi, jika di dalam al Quran tidak menyebut Negara Islam, sudah tentu ‘Parti Islam’ juga tidak terdapat di dalam al Quran.

Melihat kepada insiden ini, kita terpaksa melahirkan kekaguman terhadap para nasionalis yang menubuhkan UMNO dan melakarkan aqidah perjuangan UMNO. Sebenarnya, nasionalis ini sudah memahami isi kandungan al Quran semenjak 1946 lagi. PAS pula baru memahaminya pada tahun 2011.

Bagaimana dengan mereka yang masih bersesak-sesak didalam bahtera itu? Apakah PAS akan berkata benar kepada mereka atau akan menjadi lembaga hitam berwajah dua?