ADUN Selising, Ustaz Saipul Bahrin B. Mohamad memang seorang yang gatal! Itulah pengakuan yang dimaklumkan kepada saya. Pengakuan itu datangnya dari seorang pemegang jawatan di dalam Badan Perhubungan PAS Kelantan.

Pengakuan itu dibuat bagi mengulas desas-desus di ruang siber yang mendakwa Ustaz Saipul Bahrin pernah ditangkap berdua-duaan di dalam koc kelas pertama keretapi oleh bekas seorang anggota pasukan keselamatan Menteri Besar Kelantan.

Video ceramah oleh bekas anggota pasukan keselamatan Menteri Besar Kelantan bernama Ustaz Saidi adalah antara video tempatan terhangat di youtube masakini. Di dalam video tersebut Ustaz Saidi mengaku telah menangkap Saipul Bahrin yang hanya berseluar dalam sedang bersama seorang guru yang merupakan isteri orang, di dalam bilik di koc kelas pertama. Menurut Ustaz Saidi lagi, guru tersebut hanya bertuala warna merah.

Setelah menangkap YB Ustaz Saipul, Saidi menyerahkannya kepada Nik Aziz untuk diambil tindakan. Bagaimanapun Saidi kecewa bila Nik Aziz, Menteri Besar Kelantan dan Tuan Guru Mursyidul Am PAS dilaporkan sehari kemudian memaklumkan bahawa “Allah Ta’Ala dah maafkan Ustaz Saipul”.

Ustaz Saipul yang baru pulang dari Mekah telah membuat kenyataan media menuduh isu yang dimainkan itu berniat jahat terhadapnya. Bagaimanapun pihak media tidak pula menyatakan sama ada Ustaz Saipul menyangkal dakwaan Ustaz Saidi yang mengaku menangkapnya itu.

Nik Aziz juga tidak membuat sebarang kenyataan bagi menafikan dakwaan Ustaz Saidi terhadapnya.

Menurut sumber yang diceritakan oleh seorang Ahli Dewan Harian PAS Kelantan, berita itu mula tersebar apabila guru-guru muslimah PASTI yang mengikuti satu rombongan lawatan telah pulang dan bercerita perihal ‘kegatalan’ Ustaz Saipul yang ketika kejadian itu telah menjadi ADUN PAS. Ustaz Saipul diceritakan telah menimbulkan ketidakselesaan mulimah PASTI sepanjang rombongan itu. Bagaimanapun tidak pula dihuraikan apa yang dimaksudkan dengan ‘kegatalan’ Ustaz Saipul.

Sumber yang sama juga bagaimanapun menafikan rombongan Muslimah itu ada menceritakan insiden Ustaz Saipul ditangkap dengan hanya berseluar dalam bersama wanita bukan muhrim yang hanya bertuala merah.

Cerita kegatalan Ustaz Saipul dari muslimah-muslimah itu kemudiannya di dengari oleh musuh politik Ustaz Saipul di dalam PAS Kawasan Pasir Puteh dan isu itu menjadi besar.

Sumber lain yang rapat dengan Nik Aziz pula memberitahu isu ini mula dimainkan oleh beberapa pihak dalam PAS Kawasan Pasir Puteh sejak pilihanraya 2004 lagi. Ia ditimbulkan oleh fraksi yang menentang cadangan Perhubungan PAS Kelantan untuk mencalonkan semula Ustaz Saipul sebagai Calon PAS bagi DUN Selising pada PRU 2004.

“Ramailah berarak jumpa Tok Guru. Tubik (keluarlah) cerita zina ni sebagai alasan nok tolak Saipul…” katanya menerusi perbualan telefon dengan saya.

Bagaimanapun Nik Aziz berkeras mengekalkan Saipul sebagai calon. Ustaz Saipul yang menang kerusi DUN Selising pada tahun 1999 bagaimanapun tewas 187 undi dalam PRU 2004. Pada PRU 2008, Ustaz Saipul berjaya merampas semula kerusi DUN Selising dengan majoriti 783 undi.

“Ini cerita lama dalam PAS Kelantan, UMNO baru boleh hari ni…. Itulah UMNO Kelantan, lebih koho (perlahan) daripada KTM (Keretapi Tanah Melayu)”, katanya lagi.

Kedua-dua sumber ini bagaimanapun bersetuju bahawa tiada kesahihan di dalam kisah ini sebaliknya sekadar pengikut UMNO menyambung semula usaha pihak tertentu di dalam PAS Kawasan Pasir Puteh untuk membunuh karier politik Ustaz Saipul Bahrin.

Hanya masa akan menentukan.