(Permohonan Maaf – Setelah menyelidiki semula tentang YB Dato’ Haji Takiyuddin Hassan, saya menyedari terdapat kesalahan fakta di dalam posting ini berhubung dengan ikatan hubungan perkahwinannya dengan ‘Anak AJK Bahagian UMNO’ dan hubungannya dengan Pemilik Red Carpet Worldwide Sdn Bhd. Kickdefella memohon maaf kepada YB Takiyuddin dan keluarganya di atas kesalahan yang dikesali ini.)

Mengapa mahu salahkan UMNO dan Red Carpet Worldwide Sdn Bhd? Itu perkara pertama para blogger pro PAS dan Ahli-ahli PAS perlu bertanya kepada diri mereka sebelum mereka membuka mulut berhubung isu Fiesta Kelantan 2010.

Mengapa pula exco-exco Kerajaan Negeri Kelantan juga seperti terkejut dengan apa yang terjadi? Apakah mereka tidur selama ini?

Bagi yang arif mengenai insiden ini tentu sekali melihat ini sebagai satu lagi sandiwara besar Kerajaan Kelantan Pimpinan Nik Aziz dan juga sandiwara besar PAS Kelantan.

Bagi yang arif tentang Fiesta Kelantan juga tahu bahawa orang penting disebalik pesta ini juga bernama Arif, iaitu Abdul Ariffahmi Ab Rahman. Fiesta Kelantan juga adalah salah satu punca pemberontakan dalaman Perbadanan Menteri Besar Kelantan.

Sila rujuk laman blog Suara Rakyat bagi melihat perjanjian antara PMBK dan Red Carpet serta lain-lain bukti penglibatan PMBK menerusi Ariffahmi.

Apabila Ariffahmi tersingkir daripada PMBK, beliau memberi tekanan kepada Ketua Pegawai Eksekutif baru bahawa Fiesta Kelantan perlu diteruskan. Bahkan diperingkat awal pemecatannya, beliau meminta CEO baru PMBK melaporkan perkembangan pengurusan PMBK termasuk aktiviti-aktiviti yang perlu diteruskan secara mingguan, iaitu setiap hari sabtu kepadanya.

PMBK sudah membayar RM200,000 kepada Red Carpet sebagai pendahuluan untuk ‘soft-launch’ (ikut link laporan Urusetia Penerangan Negeri Kelantan) Fiesta Kelantan di Kuala Lumpur di mana YAB Tuan Guru Menteri Besar dan Dato’ Seri Mustapha Mohamed sebagai tetamu terhormat.

Walaupun dari segi luaran Fiesta Kelantan ini kelihatan sebagai satu jambatan penghubung PAS dan UMNO terutama di waktu Nik Aziz hebat membelasah Timbalan Presiden PAS kerana mahu PAS dan UMNO berdampingan, tetapi mereka yang berada di PMBK melihat ia hanyalah agenda peribadi Abdul Ariffahmi.

Fiesta Kelantan sebenarnya bertujuan mengangkat Ariffahmi dan supaya dia dilihat di dalam parti sebagai tokoh muda yang berkemampuan membawa perpaduan. Salahnya, tindakannya mengejar kejayaan peribadi telah membelakangkan banyak prosedur.

Dato’ Takiyuddin Haji Hassan di lantik oleh Ariffahmi sebagai Pengerusi Jawatankuasa Penganjur. Takiyuddin sendiri bersama beberapa exco tidak hadir di ‘soft-launch’ dan tidak hadir ke mesyuarat Jawantankuasa Penganjur ketika itu kerana menyedari banyak perkara yang tidak kena. Di antaranya ialah perlantikan Takiyuddin di buat oleh Ariffahmi bukan oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri. Majlis Fiesta Kelantan tidak pernah di angkat ke Mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri Kelantan. Persetujuan Tuan Guru dan aturcara serta kehadiran Mustapha Mohamed tidak pernah di maklum kepada Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri ataupun Dewan Harian PAS Kelantan. Tahu-tahu kad jemputan tiba.

Hanya seorang exco muda yang belum sepenggal jadi ADUN dan berada di dalam Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri yang mengetahui secara penuh. Inipun kerana beliau tidak fasih dengan prosedur parti dan Kerajaan Negeri serta kerana masih baru beliau sering termakan dengan kata-kata Ariffahmi bahawa ‘Ayahanda dah setuju’ dalam semua benda yang terpancul dari mulut menantu MB itu.

Setelah tersingkir Ariffahmi dari PMBK, ruang untuk beliau menggunakan PMBK bagi menganjurkan Fiesta Kelantan menjadi pudar bersama pudarnya pengaruhnya di PMBK. Tetapi Ariffahmi mendapat rakan baru kerana dia telah berjaya menyakinkan banyak pihak bahawa pemecatannya adalah agenda Dato’ Husam Musa, Persuruhjaya II PAS Kelantan.

Antara yang menjadi sayang dan akrab tiba-tiba dengan Ariffahmi selepas itu ialah Takiyuddin Hassan yang sebelum ini merasakan dan memberitahu kepada beberapa pihak pemecatannya dari menjadi Setiausaha Perhubungan PAS Kelantan adalah kerana permainan Dato’ Husam. Turut menjadi akrab dan ke hulu ke hilir membela Ariffahmi ialah Nik Abduh, anak Nik Aziz yang berdendam hebat dengan Husam kerana merasakan niatnya dan kuncu-kuncunya mendapat imbuhan dari penjualan Kelantan Waters kepada syarikat bernama Air Darulnaim Sdn Bhd telah di sekat Husam yang menjadi Setiausaha Politik MB Kelantan waktu itu. Air Darulnaim diterajui oleh orang kuat UMNO Kelantan waktu itu dan masih lagi seorang Timbalan Ketua Bahagian UMNO sekarang.

Kedua-dua ini adalah musuh utama Husam Musa dan kedua-dua ini ada pertalian dengan musuh nombor satu Husam di Kelantan iaitu Razak Abas, kroni besar MB Kelantan. Syarikat balak milik Roshaimi Razak banyak mendapat kelulusan balak sebelum Husam dilantik ke dalam Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri. Kemewahan yang dinikmati oleh Nik Abduh banyak berpunca dari kemakmuran yang dirasai oleh Roshaimi. Takiyuddin pula di ikat dengan Razak Abas menerusi perkahwinannya dengan anak AJK Bahagian UMNO Kelantan yang juga ayah kepada pemilik Red Carpet Worldwide Sdn Bhd.

Selepas PMBK hilang minat terhadap Fiesta Kelantan, PMBK berkemungkinan akan hangus wang sejumlah RM200,000 yang dilaburkan oleh bekas CEOnya yang juga menantu Nik Aziz itu.

Pada waktu yang sama Red Carpet tidak berdaya untuk meneruskan Fiesta Kelantan tanpa nama besar yang dapat memaksa banyak pihak menaja fiesta itu. Maka timbullah nama YAB Perdana Menteri. Hanya dengan kehadiran Dato’ Seri Najib Razak, Fiesta Kelantan akan dapat diselamatkan dan menjamin pihak Red Carpet dan Penganjur mendapat pulangan kewangan seperti yang dirancang menerusi pengiklanan dan lain-lain sumber.

Syahrul Nasrun Bin Dato’ Kamaruddin yang juga ipar kepada Takiyuddin Hassan telah menggunakan pengaruhnya untuk mendapat sokongan daripada UMNO Kelantan. Bagaimanapun, UMNO Kelantan yang telah sedar dan akur dengan kemelut politik PAS Kelantan yang sedang memuncak waktu itu dikatakan telah tidak selesa dengan cadangan kehadiran Presiden mereka untuk merasmikan Fiesta Kelantan. Tambahan pula nanah dari luka melihat bekas Presiden mereka, Abdullah Ahmad Badawi di perli, di hina oleh ucapan Tok Guru sewaktu merasmikan ECER masih berkuping parutnya.

Tentu sekali UMNO Kelantan mahu Presiden baru mereka hadir demi semangat Satu Malaysia tetapi tidak mahu Presdien mereka menerima semburan yang sama seperti Presiden lama mereka. Di dalam pada itu  kabel menantu Nik Aziz terus gagah melampaui UMNO Kelantan dan berjaya mendapat persetujuan PM untuk hadir.

Bagi Jabatan Perdana Menteri dan bagi Perdana Menteri sendiri, kehadirannya adalah sesuatu yang amat baik. Inilah Satu Malaysia. PM sendiri tentu  menanti peluang dia sepentas dengan Nik Aziz kerana itulah kepimpinan Satu Malaysianya dan ini dapat dirasai bila pada jam 9.14 am 16 Jun 2010 YAB Perdana Menteri menggunakan perkhidmatan twitter dan menghantar mesej ini,

‘Baru tiba di Kota Bharu untuk meluangkan masa sehari bersama rakyat di Kelantan, termasuk di Karnival Kelantan Fiesta malam nanti.’

Apa yang terjadi selepas itu sudah diketahui umum. Penyokong PAS dan peminat Nik Aziz tentu yakin kemungkaran besar telah berlaku. Nik Aziz telah dikecewakan maka ribut petir telah melanda Kota Bharu. PM kembali ke Kuala Lumpur tanpa hadir ke Majlis Perasmian Fiesta Kelantan.

Syahrul Nasrun telah menjelaskan keadaan kepada media sehari selepas kekecohan berlaku bila Kerajaan Negeri memulaukan Fiesta Kelantan ,

KOTA BHARU: Penganjur Karnival Kelantan Fiesta 2010, Red Carpet Worldwide Sdn Bhd (Red Carpet) menafikan membelakangkan kerajaan negeri dengan tidak membenarkan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berucap sempena majlis perasmian karnival berkenaan, malam kelmarin.

Pengerusi penganjur, Shahrul Nasrun Kamarudin berkata keputusan itu memang pada asalnya sudah dipersetujui kedua-dua belah pihak iaitu Red Carpet dan kerajaan negeri untuk memberi penghormatan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak melakukan ucapan perasmian.

Katanya, ia adalah cadangan sejak awal lagi dan kerajaan negeri turut memaklumkan kepada mereka bahawa Pemangku Raja, Tengku Muhammad Faris Petra dijemput hadir untuk merasmikan majlis.

“Red Carpet sudah mencadangkan sejak awal bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan memberi ucapan dan seterusnya merasmikannya.

“Bagaimanapun, kerajaan negeri memaklumkan Pemangku Raja dijemput hadir jadi kami bersetuju baginda yang akan merasmikan majlis namun ucapan perasmian tetap dilakukan Perdana Menteri.

“Jadi tidak timbul Red Carpet membelakangkan kerajaan negeri dan tidak membenarkan Menteri Besar berucap kerana ini memang keputusan kita dari awal dan turut dipersetujui kedua belah pihak,” katanya ditemui media selepas perasmian itu di sini, kelmarin.

Penganjur terbabit diminta mengulas mengenai tindakan kerajaan negeri memboikot majlis perasmian itu apabila mereka menarik balik beberapa acara dijadualkan. (Di sini)

Dan Sinar Harian melaporkan seperti berikut,

KOTA BHARU – Tidak pernah timbul isu Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak dibenarkan berucap pada majlis perasmian di Kelantan Fiesta 2010 kerana perjanjian asal hanya dua individu yang akan berucap pada majlis itu.

Penganjur Karnival Kelantan Fiesta 2010, Shahrul Nasrun Kamarudin berkata, dua pihak yang diberikan peluang untuk berucap pada majlis itu ialah wakil daripada penganjur iaitu RedCarpet Worldwide dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai perasmi karnival.

Beliau berkata, Kerajaan Negeri telah silap faham berhubung karnival empat hari yang menelan belanja RM1.8 juta itu apabila menganggap RedCarpet Worldwide sebagai pengurus projek (event manager) manakala Kerajaan Negeri sebagai penganjur program.

Beliau berkata, kekeliruan itu telah menyebabkan Kerajaan Negeri cuba bertindak sebagai penganjur dengan cuba mengatur setiap perjalanan program karnival itu termasuk jemputan tetamu kehormat pada malam perasmian.

“Saya difahamkan Kerajaan Negeri telah mensalahtafsirkan RedCarpet Worldwide sebagai pengurus projek dan Kerajaan Negeri sebagai penganjur yang berhak menentukan setiap perjalanan karnival,” katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Kelantan Fiesta 2010 di sini, malam kelmarin.

Shahrul berkata, RedCarpet Worldwide adalah penganjur dan segala keputusan berhubung karnival itu termasuk jemputan tetamu kehormat adalah bidang tugas mereka dan mereka juga yang berhak menentukannya.

“Bagaimanapun setiap pendapat yang disuarakan oleh Kerajaan Negeri dalam karnival itu, seperti menjemput Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra merasmikan majlis itu tetap diambil kira oleh pihak kami,” katanya.

Majlis perasmian itu disempurnakan oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mustapa Mohamed sebagai wakil kepada Perdana Menteri yang tidak dapat hadir atas sebab yang tidak dapat dielakkan.

Hadir sama pada majlis itu, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan dan pegawai-pegawai agensi yang menyertai program tersebut.

Shahrul Nasrun berkata, isu Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang dikatakan tidak dibenarkan berucap pada majlis itu juga sepatutnya tidak timbul.

“Ini kerana mengikut perancangan asal majlis perasmian itu ialah hanya RedCarpet Worldwide yang akan berucap sebagai penganjur diikuti ucapan Perdana Menteri sebagai perasmi program,” katanya.

Bagaimanapun katanya hasil perbincangan sebelum ini Kerajaan Negeri telah menyuarakan pandangan untuk menjemput Pemangku Raja Kelantan sebagai merasmikan karnival itu dan RedCarpet Worldwide menerima pandangan itu selain bersedia mengubah perjalanan majlis perasmian dengan Tengku Mahkota Kelantan sebagai perasmi bagi memberi penghormatan.

“Kami (RedCarpet Worldwide) bersedia menerima cadangan kerajaan negeri itu dan sekiranya Tengku Mahkota Kelantan mencemar duli hadir ke majlis perasmian itu maka baginda yang akan menjadi perasmi termasuk menyempurnakan upacara perasmian dengan meletakkan replika tetapi ucapan perasmian tetap diberikan kepada Perdana Menteri.

“Tetapi pada hari terakhir sebelum perasmian (semalam) kami mendapat maklum bahawa Kerajaan Negeri memulaukan majlis perasmian dengan alasan pihak penganjur telah melanggar perjanjian asal dengan tidak membenarkan Menteri Besar berucap pada majlis perasmian dan pada saya kerajaan negeri mungkin keliru dengan perkara ini (perjalanan majlis perasmian),” katanya.

Hari ini Utusan Malaysia melaporkan seperti berikut,

KOTA BHARU 22 Jun – Kerajaan negeri akan mengambil tindakan undang-undang terhadap sebuah syarikat pengurusan acara, Red Carpet Worldwide Sdn. Bhd. (Red Carpet) berhubung kenyataan syarikat itu terhadap kerajaan negeri dalam isu Kelantan Fiesta 2010.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, pihaknya sedang mengkaji semua aspek perundangan sebelum tindakan itu diambil.

Beliau berkata, tindakan itu perlu diambil kerana syarikat berkenaan melanggar perjanjian dan mengeluarkan kenyataan akhbar yang menjejaskan imej kerajaan negeri.

“Program yang dianjurkan ini adalah hasil persefahaman di antara agensi kerajaan negeri, Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) dengan Red Carpet.

“Hasilnya, pada 24 Julai tahun lalu diadakan pra pelancaran Kelantan Fiesta yang turut dihadiri Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Mustapa Mohamed.

“Selepas itu, satu perjanjian antara Red Cerpet dan kerajaan negeri dimeterai pada 24 Ogos 2009 di Kuala Lumpur yang menetapkan agensi kerajaan negeri PMBK sebagai penganjur manakala Red Carpet sebagai pengurus acara Fiesta Kelantan 2010,” katanya menggulung perbahasan sidang Dewan Undangan Negeri penggal ketiga di sini hari ini.

Sebelum ini, majlis perasmian Kelantan Fiesta 2010 pada 16 Jun lalu menimbulkan kontroversi apabila kerajaan negeri membuat keputusan tidak hadir kerana pengurusan Red Carpet tidak membenarkan Nik Aziz untuk berucap.

Takiyuddin berkata, kerajaan negeri terpaksa mengambil alih majlis perasmian program tersebut daripada PMBK kerana ia satu program yang besar melibatkan Pemangku Raja, Tengku Muhammad Faris Petra dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Apakah ini satu sandiwara? Sama-samalah kita lihat kesungguhan Kerajaan Negeri Kelantan untuk menyaman Red Carpet ini. Atau Kerajaan Negeri Kelantan rupa-rupanya pandai bermain sandiwara. Saya sememangnya tahu PAS Kelantan hebat bermain sandiwara.