PAS akhirnya mahu memartabatkan Akta Rahsia Rasmi?

Satu-satunya peguam di dalam barisan exco Kerajaan Negeri Kelantan yang juga seorang yang saya amat sanjungi, YB. Dato’ Takiyuddin Haji Hassan hari ini menggesa satu disiasatan dibuat bagi mengenal pasti sumber pemberi maklumat berhubung ‘kesilapan teknikal’ menantu Tuan Guru yang mengakibatkan Kerajaan Negeri Kelantan rugi hampir RM50 juta.

Sebagai anak Kelantan yang cintakan rakyat Kelantan, saya bersetuju dengan saranan Dato’ Takiyuddin walaupun ini bererti saya berkemungkinan dipenjarakan di bawah Akta Rahsia Rasmi.

Utusan Malaysia di sini melaporkan antara lain,

Exco Kerajaan Pas Kelantan, Datuk Takiyuddin Hassan mempersoalkan bagaimana keputusan mesyuarat Exco negeri itu berhubung pembelian aras bawah Bazar Tok Guru di sini boleh bocor kepada pihak tertentu.

Beliau yang memegang portfolio Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan negeri turut hairan bagaimana pemilik laman blog Kickdefella memperoleh maklumat tersebut kerana keputusan mesyuarat pada Rabu lalu itu masih belum disahkan.

Justeru, beliau meminta Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menjalankan siasatan tentang kebocoran maklumat tersebut kerana ia tertakluk di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA)

“Keputusan ini dibuat pada Rabu lepas dan minit mesyuaratnya pun belum disahkan lagi, soalnya bagaimana maklumat ini boleh bocor.

‘‘Saya minta Menteri Besar supaya menjalankan siasatan berhubung kebocoran maklumat ini kerana kita bimbang akan menimbulkan isu yang tidak sepatutnya pada masa depan,” katanya di sini hari ini.

Namun begitu saya ingin tahu adakah ini adalah kenyataan rasmi PAS Kelantan dan pendirian rasmi Parti PAS.

Setahu saya barisan pembangkang sudah lama menentang penggunaan Akta Rahsia Rasmi kerana sebab-sebab yang mereka sendiri mengetahuinya.

Apakah kali ini Kerajaan Negeri yang diterajui oleh Parti PAS mahu bersembunyi disebalik tirai besi Akta-Akta yang mereka tentang sekian lama bagi menghalang rakyat mengetahui perkara yang sebenar?

Sebagaimana yang saya maklumkan, saya sedia disiasat dan saya sedia menerima hukuman cuma saya minta, demi kepentingan rakyat Kelantan, janganlah pula mereka yang ‘melakukan kesilapan teknikal’ hingga memaksa Kerajaan Negeri membayar pampasan untuk menjaga air muka Menteri Besar terlepas begitu sahaja sebab dia adalah Menantu Menteri Besar Kelantan.

Saya akrab dengan hampir semua barisan exco Kerajaan Negeri Kelantan dan hampir kesemua mereka mempunyai nombor telefon saya. Oleh yang demikian, hampir semua mereka boleh dituduh sebagai suspek yang membocorkan rahsia Kerajaan Negeri kepada saya termasuklah YB. Dato’ Takiyuddin Haji Hassan sendiri. Yang jelas, bukan YB. Dato’ Haji Husam Musa yang memberi maklumat itu kepada saya.